Bitlis Eren Üniversitesi’nin TÜBİTAK 1001 Projesi Onaylandı

Bitlis Eren Üniversitesi Mühendislik - Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Çoban tarafından hazırlanan 1001 projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından onay aldı.

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülmekte olan, “1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında, Dekan Çoban tarafından hazırlanan proje, genç akademisyenleri teşvik etmesiyle de öne çıkıyor.

Projeyle Bitlis’i Tanıtmış Olacağız

Başlığı “Doğu Anadolu Çarpışma Zonu Bitlis Çayı Bazaltlarının Jeokronolojik ve Petrolojik İncelenmesi” olan projenin yürütücülüğünü Bitlis Eren Üniversitesi yapıyor.  Bitlis Çayı vadisinde bazaltik kayaların keşfiyle, bu bazaltik kayaların jeokimyası, ve tektonik yerleşiminin Nemrut volkanizmasıyla ilişkili olup olmadığı Ar-Ar izotopik yaşlandırma tekniğiyle belirlenecek.

Projenin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Hakan Çoban, “Bitlis Çayı boyunca Baykan’a kadar yüzeylenen bazaltların incelemesi yapılırken bir çok sektörde kullanım alanı geniş olan bu kayalarla Bitlis’i de tanıtmış olacağız. Projenin bir diğer önemli noktası ise Bitlis’te bulunan fakat araştırılması ve değerlendirilmesi çeşitli nedenlerden dolayı yapılamayan muhtemel maden yataklarının ortaya çıkartılmasına öncülük edecek bir çalışma olması. Umuyoruz ki bu proje, üniversitemiz akademisyenlerini de cesaretlendirerek yapacakları çalışmalara itici bir güç olacaktır.’ dedi.

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, “TÜBİTAK desteğiyle yürütülen farklı türdeki projelerimizin olması üniversitemiz için önemli bir kazanımdır. Bilimsel çalışma yapmak, üretmek ve bunun somut çıktılarını görmek bir akademisyen için paha biçilemez bir mutluluk. TÜBİTAK’ın en prestijli proje türlerinden olan 1001 Projesiyle Bitlis Eren Üniversitesi adına büyük bir başarıya imza atan Prof. Dr. Hakan Çoban’ı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

Proje başlığı:  Doğu Anadolu çarpışma zonu Bitlis çayı bazaltlarının jeokronolojik ve petrolojik incelemesi
Proje No:  122Y265
Proje Destek Türü:  Tubitak 1001, Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı
Proje Yürütücüsü:  Prof. Dr. Hakan ÇOBAN